به گزارش سلام لردگان، مسئله اعتياد يک معضل و آسيب اجتماعي است که ابعاد مختلف انتظامي، اقتصادي، اجتماعي و بهداشتي دارد و براي کنترل آن بايد به تمام ابعاد آن همزمان توجه کرد.
عوامل مختلف فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي وجود دارند که به معضل اعتياد دامن ميزنند و شايد مهمترين اصل ورود يک فرد به عرصه اعتياد افسردگي و نداشتن اعتماد به نفس است به همين علت توان و قدرت حل مشکلات خود را ندارد و براي رسيدن به يک آرامش کاذب به مواد مخدر و روانگردان پناه ميبرد.
رشد روزافزون معتادان مواد مخدر در کشور در کنار افزايش کشفيات اين مواد بهويژه در سالهاي اخير، نشاندهنده خطر بزرگي است که جامعه ما را تهديد ميکند، خطري که نسل نوپا و جوان کشور را نشانه گرفته و هر روز بيش از گذشته در ميان آنها رخنه ميکند.
بر اساس بررسيها و مطالعات انجام شده، تمايل به مصرف مواد مخدر بهويژه مواد مخدر صنعتي در ميان نوجوانان 14 تا 16 سال رو به افزايش است و اين جداي از آمار رو به فزوني معتادان در ميان دانشجويان، کارمندان، کارگران، کشاورزان و بازاريان است.
اعتياد، ارمغاني که به کوچک و بزرگ، تحصيلکرده و بيسواد، فقير و غني و کارگر و کارمند رحم نميکند و هر کسي ممکن است به تور اين شياد خاموش بيفتد.
اکنون آرام آرام مواد مخدر صنعتي با ويژگيهايي چون ارزان بودن، بيبو بودن، استعمال آسان و سرخوشي، جاي مواد سنتي را ميگيرد.
يکهزار و 600 ماده شيميايي و خطرناک در جهان توليد ميشوند که سود خالص آن 500 ميليارد دلار و حداقل تجارت آن يکهزار و 500 ميليارد دلار است؛ تجارتي هنگفت که سرمايههاي انساني و مالي هنگفتي را نابود ميکند.
داعيهداران مبارزه با مواد مخدر، خود تبليغکنندگان بزرگ مواد افيوني هستند، پيداست که آنها هيچگاه دلسوز بشر نبوده و نيستند.

ايران مبارز بزرگ اين ميدان است، ميداني که خطرناکتر از ميدان مين و توپ و گلوله است و دشمن از هزاران هزار کيلومتر آن طرفتر، حريم امن خانهها را نشانه رفته است.
بررسيهاي صورت گرفته نشان ميدهد که 99 درصد خانوادهها اعتياد را بزرگترين تهديد اجتماعي معرفي ميکنند و خواستار مقابله با آن هستند.
نکته حائز اهميت اينجاست که اعتياد به مراتب آثار و پيامدهاي خطرناکتري از ساير ناهنجاريها نظير مفاسد اقتصادي براي جامعه به همراه داشته باشد، زيرا اعتياد بصورت مستقيم با سلامت افراد سر وکار دارد.
موسوينژاد: بيکاري از عوامل اعتياد است
نماينده مردم دشتستان در مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با خبرنگار فارس در ارتباط با معضل اعتياد اظهار داشت: معضل اعتياد ابعاد و جنبههاي مختلفي دارد و براي بحث در اين باره و برنامهريزي براي مقابله با آن بايد تمامي اين ابعاد مورد توجه قرار بگيرد.
حجتالاسلام سيد مهدي موسوينژاد خاطرنشان کرد: بيکاري و نبود اشتغال کافي يکي از مهمترين عواملي است که در رشد جمعيت معتادين در کشور موثر بوده است.
وي افزود: اگر جوانان ما مشغول به کار و فعاليت باشند و اوقات خود را صرف فعاليتهاي مفيد کنند، وقت فراغت کمتري پيدا ميکنند و وارد اين مسير نميشوند.
موسوينژاد بيان داشت: کمبود و نبود مراکز فرهنگي، ورزشي، تفريحي، علمي، پژوهشي و ... از عواملي است که در سالهاي اخير در رشد جمعيت معتادين اثر داشته است.
وي ادامه داد: اگر مراکز اينچنيني در حوزههاي متعدد وجود داشته باشد، قطعا جوانان ما و برخي از معتادين به سمت فعاليتهاي اجتماعي سوق مييابند و در وادي اعتياد وارد نميشوند.
عضو فراکسيون روحانيون مجلس شوراي اسلامي اذعان داشت: در مناطق محروم و کمتر توسعه يافته که زيرساختهاي اجتماعي کمتري در آنها وجود دارد، بيشتر شاهد معضل اعتياد هستيم.

نماينده مردم دشتستان در مجلس شوراي اسلامي بالا رفتن سن ازدواج را يکي از عوامل موثر در رشد معضل اعتياد دانست و بيان داشت: وقتي سن ازدواج جوانان در جامعه بالا برود، معضل اجتماعي اعتياد در جامعه تشديد ميشود.
سن اعتياد به 14 سال رسيده است
موسوينژاد در ارتباط با سن گرايش به اعتياد در دشتستان، گفت: متاسفانه سن اعتياد و مصرف مواد مخدر در دشتستان به در برخي مناطق به سنين نوجواني رسيده و شاهد استعمال مواد مخدر توسط نوجوانان 14 يا 15 ساله هستيم.
وي اضافه کرد: يکي از مسائلي که در زمينه اعتياد مورد بحث قرار ميگيرد، مصرف مواد مخدر در محيطهاي آموزشي و دانشگاهها است و تجميع شخصيتهاي مختلف از مناطق مختلف از عواملي است که چنين عواملي را سبب ميشود.
موسوينژاد با اشاره به اينکه جوانان با ورود به محيطهاي جديد شرايط جديدي را احساس ميکنند، ابراز داشت: متاسفانه گاهي اوقات جوانان بهخاطر اينکه ميخواهند با شرايط جديد کنار بيايند خود را با شرايط موجود وقف ميدهند و اين مهم يکي از مسائلي است که سبب سوق جوانان به سمت اعتياد ميشود.
وي يادآور شد: نبود احساس شخصيت بين جوانان دانشگاهي يکي از مسائلي است که سبب گرايش ايشان به سمت معضل اعتياد ميشود.
هوشيار: 5 مرکز بازتواني اعتياد در دشتستان
رئيس اداره بهزيستي دشتستان نيز در در ارتباط با معضل اعتياد گفت: بهزيستي در چند سال گذشته خدمات قابل قبول و ارزشمندي براي مددجويان و جامعه هدف ارائه کرده و بهبود کيفيت خدمات و حمايت از مددجويان در سالجاري مورد تأکيد قرار دارد.
عليرضا هوشيار اظهار داشت: توانمندسازي جامعه هدف از جمله مأموريتهاي اين نهاد است و با تلاش کارکنان سازمان بهزيستي در اين مسير گام برميداريم.
وي افزود: گسترش خدمات بهزيستي در جامعه يکي از مهمترين رويکردهاي اين نهاد در شهرستان دشتستان است و در سالهاي اخير تلاش بسيار خوبي در اين زمينه شاهد بوديم.
هوشيار از فعاليت پنج مرکز بازپروري و بازتواني اعتياد در دشتستان خبر داد و تصريح کرد: در اين شهرستان، اقدامات خوبي به منظور خدمات بازپروري و ترک اعتياد صورت گرفته و شاهد فعاليت سه مرکز بازپروري سرپايي، يک مرکز بستري بازپروري و يک کمپ بازتواني در شهرستان دشتستان بوديم.
وي اضافه کرد: فراهم کردن زمينه لازم براي رهايي جامعه انساني از بلاي خانمانسوز اعتياد از برنامههاي مهمي است که بهزيستي با عزم جزم در راستاي تحقق اين هدف گام برميدارد.
هوشيار به اهداف مراکز ترک اعتياد در سطح شهرستان اشاره و بيان کرد: هدف از راهاندازي اين مراکز درمان معتادان خودمعرف در مدت 21 روز بدون استفاده از دارو است.
رضايي: سن اعتياد کاهش يافته است
رئيس ستاد حفاظت اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم آبپخش نيز در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: رفع و کاهش معضلات اجتماعي يکي از مسائل مهمي است که همواره مدنظر مردم بوده و دستگاههاي مربوط همواره در اين زمينه تلاش داشتند.
مصطفي رضايي اظهار داشت: اعتياد يکي از مهمترين معضلات اجتماعي است که در جامعه شاهد هستيم و مبارزه و پيشگيري با اين مشکل اجتماعي خواست عمومي جامعه است.
وي به کاهش سن اعتياد در جامعه اشاره کرد و افزود: کاهش سن اعتياد در جامعه يکي از چالشهاي اساسي است که با آن روبهرو هستيم.
رضايي خاطرنشان کرد: فاصله گرفتن از شيوه زندگي ديني و اسلامي مهمترين دليل بروز آسيبهاي اجتماعي است.
رئيس شوراي اسلامي شهر آبپخش بيان داشت: آسيبهاي اجتماعي تاثيرات منفي در جامعه به جا خواهد گذاشت و عدم توجه به سبک زندگي ديني و اسلامي آسيبهاي بسياري را در سطح جامعه ايجاد ميکند.
رضايي عنوان کرد: در سالهاي اخير اقدامات فراواني براي مبارزه با اعتياد در آبپخش صورت گرفته و عزم عمومي مردم و مسئولان را در اين زمينه شاهد بوديم.
مسئول کميسيون فرهنگي و ورزشي شوراي اسلامي شهر آبپخش گفت: انجمن معتادان گمنام (NA) يکي از اماکن و بسترهاي مؤثر براي امداد و نجات افراد مبتلا به اعتياد است و استفاده از تجربيات اين مرکز تاثير مهمي در مقابله با معضل اعتياد در جامعه دارد.
حبيب معتاد بهبود يافته: تفريحي شروع کردم
حبيب معتاد بهبود يافتهاي است که به گفته خودش 25 سال از عمر خود را صرف تهيه، توزيع و مصرف مواد مخدر کرده، 9 سالي است که زندگي پاک را تجربه کرده و مرحله جديدي از زندگي خود را شروع کرده است؛ حبيب درباره روزهاي تلخ مصرف و شيرينيهاي زندگي جديد ميگويد:

*مصرف مواد مخدر را ابتدا بهصورت تفريحي شروع کردم و رفته رفته مصرف هر سه ماه يکبار بنده به مصرف روزانه و روزي چند بار تبديل شد.
*مصرف مواد مخدر فشارهاي زيادي به من آورد و تمام اعمال و رفتارهاي من در دوره مصرف غير ارادي و ناشي از مصرف مواد مخدر بوده است.
*چندين بار تصميم به ترک اعتياد گرفتم، ولي هربار به دليلي موفق نشدم که از اين گرداب نجات يابم و خود را از چنگال اين افعي سياه رها کنم.
*پس از مدتها يکي از دوستان که با هم مصرف مواد مخدر داشتيم به ديدار من آمد و وقتي براي تفنن به او تعارف مصرف کردم با اشاره به اينکه مدتها است مصرف مواد مخدر را ترک کرده، قاطعانه به من "نه" گفت و با پاسخ منفي او جرقه ترک اعتياد در من زده شد و هماکنون بيش از 9 سال است که مصرف مواد مخدر ندارم.
*انجمن معتادان گمنام که در آن معتادان بهبود يافته گرد هم جمع ميشوند و تجارب را به يکديگر منتقل ميکنند، بستر مناسبي براي رهايي از چنگال اعتياد است و من نيز در همين بستر 9 سال است که زندگي پاک و عاري از اعتياد را تجربه کردم.
*در سالهاي اخير افراد زيادي با حضور در اين مراکز موفق به ترک اعتياد شدهاند؛ انجمن معتادان گمنام بستر مناسبي براي حمايت از معتاديني است که ميخواهند از ترک اعتياد رهايي يابند.
*خانواده نقش بسيار مهمي در بهبود افراد معتاد و ترک مصرف ايشان دارد و درک فرد معتاد در سطح وسيع نکته مهمي است که خانوادهها بايد به آن توجه داشته باشند.
*در دوران ترک مصرف خلاْي در زندگي فرد معتاد ايجاد ميشود که بايد از طريق ورزش، تفريح، شرکت در کلاسهاي NA و حضور در انجمن معتادان گمنام اين خلا را پر کند تا دوباره در دام اعتياد قرار نگيرد.
*صداقت نکته مهمي است که معتاد بهبود يافته و خانواده بايد به آن توجه داشته باشند و در مراحل و مسائل مختلف بايد با هم برخورد صادقانه داشته باشند.
*سيگار قدم اول و پل ارتباطي شروع مصرف مواد مخدر است و همه افرادي که امروز مصرف سيگار را بهصورت تفنني شروع کردهاند، بدانند که پا در مسيري گذاشتهاند که آخر آن اعتياد، فلاکت و تباهي زندگي ايشان است.
*بهترين راه ترک مواد مخدر و رهايي از چنگال افعي سياه، ترک همزمان سيگار و مصرف مواد مخدر است و اين مهم درصد موفقيت در ترک اعتياد را بالا ميبرد.
عبدالکريم: خوشگذراني و تفريح در ابتداي اعتياد
عبدالکريم.ع معتاد بهبود يافتهاي است که 15 سال مصرف مواد مخدر داشته و الآن 5 سال و اندي است که وارد زندگي پاک شده و از خاطرات خويش براي ما ميگويد:
*مصرف مواد مخدر را از روي تفريح و خوشگذراني شروع کردم و هيچ عامل ديگري در گرايش من به مصرف مواد مخدر نقش نداشت.
*بعد از مدتها مصرف مواد مخدر متوجه اشتباه بزرگ خود شدم و فهميدم فرصت طلايي عمرم را با مصرف مواد مخدر تباه کردهام؛ در اين زمان دوستان بهبود يافتهام، مرا در مسير ترک قرار دادند.
*حضور در کمپ ترک اعتياد عزم و اراده ترک مصرف مواد مخدر را در من ايجاد کرد و به من کمک کرد که بتوانم زندگي پاک را شروع کنم.
*گسترش کمپهاي ترک اعتياد، نقش مهمي در نجات افرادي که در گرداب اعتياد فرو رفتهاند دارد و در سالهاي اخير عزم جدي مسئولين امر در گسترش اين کمپها را شاهد بودهايم و اميدواريم با همين روند شاهد گسترش اين کمپها باشيم.
*مصرف مواد مخدر باعث شد که خانوادهام مرا طرد کنند و ديدگاه بسيار منفور و بدي نسبت به من داشته باشند؛ به جرات ميگويم در دوران مصرف مواد مخدر خانواده و اطرافيان ديدگاهي پستتر از يک حيوان به من داشتند.
*پنج سال است که از پرتگاه اعتياد رهايي يافتهام و زندگي پاک را شروع کردهام؛ در اين مدت خانواده و جامعه ديدگاه خوبي نسبت به من پيدا کردهاند و با عزت و احترام با من برخورد ميکنند و اين مهم براي من بسيار ارزشمند است.
*در دوران مصرف مواد مخدر زندگي خيلي سخت و فلاکتباري را تجربه کردم و زندگي که پس از ترک مشاهده و درک کردهام را به هيچ وجه حاضر نيستم از دست بدهم؛ در دوران مصرف فرزند خردسالم از سادهترين امکانات مثل خوراکيهاي کودکانه و اسباببازي محروم بود.
*از تمام جوانان ميخواهم گوشه و کنار خيابان را نگاه کنند و وضعيت و زندگي معتادان را زنگ خطر و تلنگري براي خود بدانند و هيچ وقت در مرداب اعتياد وارد نشوند.
*اعتياد مردابي است که وقتي در آن فرو ميروي، خروج از آن بسيار سخت است و عزم و ارادهاي آهنين ميخواهد؛ از همه جوانان ميخواهم لحظهاي هم به مصرف مواد مخدر فکر نکنند.
*از همه دستگاهها و ارگانهايي که زمينه و بستر لازم را براي رهايي معتادين از چنگال اعتياد هموار ميکنند، تشکر ميکنم و از درگاه خداوند آرزو دارم هر روز در اين مسير موفقتر از روز گذشته باشند.
*کمپهاي ترک اعتياد بستر مناسبي براي ترک اعتياد است و رهايي از چنگال مواد مخدر را براي معتادان سهل و آسان ميکند.
ابراهيم: خستگي و ملال حاصل اعتياد به مواد مخدر است
ابراهيم.ص که 17 سال از عمر خود را با مصرف مواد مخدر تباه کرده و بيشترين دوره را به مصرف هروئين مشغول بوده، اينک 6 ماهي است که زندگي پاک را تجربه ميکند و خاطرات خويش را اينگونه براي مخاطبين بازگو ميکند:
*غرور کاذب و مشکلات روزمره زندگي باعث شد که در دام اعتياد فرو روم و با مصرف مواد مخدر زندگي خود را به تباهي بکشم.
*مصرف مواد مخدر رفته رفته براي من خستگي آورد و ملال آور شد؛ مشکلات جسمي، روحي و رواني ناشي از مصرف اعتياد از مسائلي است که مرا در مسير ترک اعتياد قرار داد.
*در دوران مصرف مواد مخدر حس بيتفاوتي نسبت به خانواده و جامعه به تمام ابعاد زندگي من سايه افکنده بود و اين مساله زندگي را براي من بسيار سخت کرده بود.
*تمام زندگي خود را به مصرف مواد مخدر باختم و امروز که از اين بلاي خانمان سوز نجات يافتهام خدا را هر لحظه شکر ميکنم و معتقدم فصلي جديد از زندگي من شروع شده است.

*به همه افرادي که حرف از مصرف تفنني و تفريحي مواد مخدر ميزنند، توصيه ميکنم هيچ وقت اين خطا را مرتکب نشوند که عاقبتي جز فلاکت، تباهي و بدبختي ندارد.
کرامت: رفيق ناباب مهمترين عامل اعتياد
کرامت.غ سه سالي از عمرش را صرف مصرف هروئين و شيشه و پنج سالي را هم صرف مصرف ترياک کرده، امروز سه ماه و اندي است که از بند اسارت مواد مخدر رهايي يافته و دوست دارد اين مطالب را براي خوانندگان اين گزارش بگويد:
*رفت و آمد و مراوده با رفيق ناباب مرا از مسير پاک زندگي خارج کرد و به مسير نامعلوم و تاريک اعتياد وارد ساخت.
*سه سال ابتدايي بهصورت مخفي مواد مخدر را مصرف ميکردم، ولي پس از مدتي خانواده به اين مساله پي بردند و به آگاهي و اطمينان درباره آن رسيدند.
*اعتياد زندگي مرا به تباهي کشيد؛ از زندگي اجتماعي به کلي عقب افتادم و بعد از مدتي متوجه شدم که اين ديو سياه خانواده را از من گرفته است.
*مدتها بود که از اعتياد خسته بودم و از خانواده خواستم به من کمک کنند که از اعتياد رهايي يابم و بار ديگر زندگي پاک را تجربه کنم؛ حضور در کمپ به من کمک کرد که از اين دام رها شوم و زندگي امروز را مديون خانوادهام هستم.
*اگر ميتوانستم اجازه نميدادم هيچ فردي وارد مسير اعتياد شود و اکنون همه معتادان را تشويق به ترک اعتياد ميکنم؛ کمپهاي ترک اعتياد بسترهاي بسيار خوبي است که معتادان با مراجعه به آنها ميتوانند از چنگال اعتياد رهايي يابند.
*از تمامي معتادان ميخواهم که مصرف مواد مخدر را ترک کنند و به آغوش گرم جامعه بازگردند و از جامعه نيز ميخواهم با معتادين بهبود يافته مثل افراد عادي برخورد کنند و نگاه جامعه به معتادين بهبود يافته متمايز از ساير افراد جامعه نباشد. ( منبع فارس )
------------------------
گزارش: مسعود باقري